ΔΟΠΑΠΑΠ – Δελτίο Τύπου – Πολιτιστικές εκδηλώσεις τριήμερου 8-10 Σεπτεμβρίου 2021

    Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Παλαμά το τριήμερο 8-10 Σεπτεμβρίου 2021.

   Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κατέκλεισε την κεντρική πλατεία Παλαμά και τις τρείς ημέρες και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε θέατρο, μουσική και αφιέρωμα σε κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.

   Την πρώτη μέρα οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση του θεάτρου σκιών «Η μετάλλαξη του Καραγκιόζη».Ο Καραγκιόζης για να γιατρέψει την πείνα του αποφασίζει να κάνει τον ζητιάνο μετά από παρότρυνση του φίλου του Χατζηαβάτη. Ο Πασάς, όμως, απαγορεύει τη ζητιανιά στη χώρα και θέλει να συλλάβει τον Καραγκιόζη. Αφού δοκιμάζει με κάθε δυνατό τρόπο να τον πιάσει και δεν τα καταφέρνει, αφήνει στον δρόμο ένα μεταλλαγμένο πειραματόζωο, το οποίο μεταμορφώνει τον Καραγκιόζη και την παρέα του σε ζώα. Για να ξαναγίνουν, όμως, κανονικοί άνθρωποι τους βοηθάει ο τσιγγάνος, αφού είναι ο μόνος που ξέρει το μυστικό. Έτσι, ο καθένας ξεχωριστά ξαναπαίρνει την κανονική του ανθρώπινη μορφή.

   Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε μια μοναδική συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη του σπουδαίου συνθέτη και στιχουργού Άκη Πάνου. Στη συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη του σπουδαίου συνθέτη και στιχουργού Άκη Πάνου συμμετείχαν οι μουσικοί: Άρης Φαλιάγκας – Τραγούδι, Ρίτσα Πέτσα – Τραγούδι, Ναπολέων Μουλιάκος – Μπουζούκι Δημήτρης Μιαρίτης – Πλήκτρα, Γιώργος Καραδήμος – Κιθάρα.

   Την Τρίτη μέρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Παλαμά συνεχίστηκαν με την συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ανήκει στους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού που κατόρθωσαν, πατώντας στέρεα πάνω στην παράδοση, να δημιουργήσουν έναν θαυμαστό κόσμο μουσικών εικόνων, στις οποίες κυρίαρχος είναι ο ποιητικός στίχος. Το μουσικό του ύφος δένει άρρηκτα την κρητική μουσική παράδοση με την ερωτική ποίηση, που κι αυτή ακολουθεί συχνά τους δρόμους της μαντινάδας. Ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις ήταν από τους πρώτους που διέκριναν το ταλέντο του τραγουδοποιού από τα Ανώγεια της Κρήτης. Οι κύκλοι των τραγουδιών του Λουδοβίκου των Ανωγείων αποτελούν αυθύπαρκτους κόσμους. Αρχίζοντας από το «Χαϊνης» και το «Μεϊντάνι», περνώντας από το «0 έρωτας στην Κρήτη είναι μελαγχολικός» και φτάνοντας μέχρι την ολοκληρωμένη δουλειά του «Ερωτόκριτου», συναντάμε τις πλέον καθαρές μορφές του ριζίτικου, αλλά και του σύγχρονου ερωτικού αφηγηματικού τραγουδιού. Ανάμεσα βεβαίως σ’ αυτά, ως αυτόνομοι αστέρες κινούνται τα ιδιόμορφα μοιρολόγια του και, βεβαίως, τραγούδια μ’ έντονο κοινωνικό προβληματισμό.

   Στο τριήμερο των εκδηλώσεων τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19 που ισχύουν για τους εξωτερικούς χώρους (αποστάσεις- χρήση μάσκας-χρήση αντισηπτικών).

ΔΟΠΑΠΑΠ Δελτίο Τύπου πολιτιστικές εκδηλώσειςΔΟΠΑΠΑΠ Δελτίο Τύπου πολιτιστικές εκδηλώσεις 02 thumbΔΟΠΑΠΑΠ Δελτίο Τύπου πολιτιστικές εκδηλώσεις 03 thumbΔΟΠΑΠΑΠ Δελτίο Τύπου πολιτιστικές εκδηλώσεις 04 thumbΔΟΠΑΠΑΠ Δελτίο Τύπου πολιτιστικές εκδηλώσεις 05 thumbΔΟΠΑΠΑΠ Δελτίο Τύπου πολιτιστικές εκδηλώσεις 06 thumb