Ανακοίνωση – Καθαρισμός ακινήτων και δήλωση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/05/2024

 

Ο Δήμος Παλαμά ενημερώνει τους δημότες ότι τέθηκε σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων, σύμφωνα με την 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet.

Σύμφωνα με το άρθρου 31 του ν.5075/2023 (Α’206) υποχρέωση καθαρισμού και δήλωσης έχουν οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

  1. περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  2. περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  3. εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ. (1) και (2), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
  4. εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις λήγει την 31 η Μαΐου 2024.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή.